Wat zijn die bewegende vlekjes voor onze ogen?

Wat zijn die bewegende vlekjes voor onze ogen?

Zie jij ook soms bewegende vlekjes voor je ogen? Je bent niet de enige: dit fenomeen komt geregeld voor en is in de meeste gevallen volstrekt onschuldig. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je het behandelen?
 

Zwevende vlekjes
De medische term voor deze aandoening is glasvochtvertroebeling of myodesopsie. Hierbij bewegen zwevende vlekjes of sliertjes (ook wel “floaters” of “mouches volantes” genoemd) mee met je oog. Hoe je je hoofd ook draait of keert, deze vlekjes volgen de beweging van je oog en bewegen zelfs nog wat na. Meestal vallen de glasvochtvertroebelingen niet zo hard op maar tegen een lichte, heldere achtergrond zijn ze duidelijk zichtbaar.

De ruimte tussen onze lens en het netvlies, zeg maar het achterste gedeelte van ons oog, is gevuld met glasvocht. Deze liquide substantie is een soort heldere gelei die lichtstralen doorlaat naar ons netvlies. De vertroebelingen bevinden zich in dat glasvocht en zijn in feite collageenvezels die bestaan uit verouderde eiwitten en proteïnestructuren die niet zijn afgebroken door het lichaam. Doordat ze niet meer doorzichtig zijn, vallen de zwevende vlekjes op in ons gezichtsveld.

Belangrijkste oorzaak
Eén van de belangrijkste oorzaken van glasvochtvertroebeling is ouderdom: doordat de elasticiteit van de vezels in het glasvocht door de jaren heen afneemt, verandert ook de structuur. Dit zorgt voor een indikking van het glasvocht met bijhorende klontjes en vertroebelingen.

Onschuldig of niet?
Dit fenomeen is in de meeste gevallen volstrekt onschuldig: vaak verdwijnen de vlekjes na enkele weken vanzelf en is er weinig tot geen hinder. Toch kun je de aandoening uit voorzorg best goed in het oog houden.

Merk je bij de glasvochtvertroebelingen ook ontstekingsverschijnselen? Ervaar je naast de vlekjes ook “flitsen” of een lager gezichtsvermogen? Beweegt je vlek niet maar blijft het hangen op een welbepaald punt in je gezichtsveld?

Dan is er mogelijk meer aan de hand: dit kan een oogontsteking, een scheurtje in het netvlies of zelfs een netvliesloslating zijn. Ben je ongerust? Consulteer dan een oogarts voor een onderzoek van je netvlies!

Laatste nieuws