Hoe werkt een 3D-bril?

Hoe werkt een 3D-bril?

Wie ooit een foto of film in 3D gezien heeft, kan zich vast nog de bijbehorende 3D-bril herinneren met een blauw en een rood brillenglas. Maar waarom hebben de glazen een verschillende kleur en hoe werkt een 3D-bril eigenlijk?

 

Slimme hersenen
3D is de afkorting van driedimensionaal en betekent “diepte zien”. Hierbij spelen onze hersenen een belangrijke rol: doordat onze ogen zo’n 6 cm uit elkaar staan, zien het linker- en rechteroog de werkelijkheid vanuit een verschillend perspectief. Aan de hand van die verschillende beelden maken onze hersenen vervolgens een inschatting van de afstand tussen de verschillende voorwerpen waarbij sommige dingen verder weg staan dan andere.
 

Dieptezicht
Wanneer we naar een foto of film kijken, hebben we geen dieptezicht. Aangezien een foto en filmbeeld plat zijn, zien onze ogen exact hetzelfde beeld en berekenen onze hersenen bijgevolg geen diepte. Wel kunnen we ons baseren op de grootte van de voorwerpen op de foto of film om de afstand te onderscheiden: hoe kleiner de voorwerpen, hoe verder ze staan.

Willen we toch diepte zien in een foto of film, dan moeten we met een 3D-bril naar een anaglyf beeld kijken. Dit is een afbeelding of film die bestaat uit twee dezelfde beelden die over elkaar getoond worden: een rood beeld voor het linkeroog en een blauw/cyaan beeld voor het rechteroog. Het verschil tussen de twee beelden is dat het ene beeld 6 cm (= zelfde afstand tussen de ogen) verder gemaakt werd dan het andere. Een 3D-bril met een rood glas voor het ene beeld en een blauw glas voor het andere beeld zorgt ervoor dat we alsnog diepte zien, net zoals in het dagelijkse leven.
 

Eén beeld, twee kleuren
De twee verschillende kleuren van de brillenglazen hebben wel degelijk een functie. Zo laat het rode glas alleen de roodkleurige beelden door en het blauwe glas alleen het blauwe beeld. Hierdoor kunnen onze hersenen alsnog diepte berekenen en ons het gevoel geven dat we midden in de scène staan.

Laatste nieuws