Bescherm je ogen

Bescherm je ogen

BESCHERM JE OGEN tegen sneeuwblindheid

Door de felle weerkaatsing van zonnestralen op oppervlaktes zoals sneeuw kan het hoornvlies van je ogen beschadigd raken en ontsteken. Dan loop je mogelijk sneeuwblindheid op. En dat gebeurt niet enkel in de bergen, ook de weerkaatsing op water of zand kan sneeuwblindheid veroorzaken. Sneeuwblindheid is heel vervelend, al gaat het gelukkig vanzelf voorbij. De boodschap is simpel: bescherm bij fel weerkaatsend licht je ogen met een degelijke zonnebril.


Net zoals je huid verbrandt door de zon, kan ook de buitenste laag van je hoornvlies ernstige schade oplopen. Het is de totale hoeveelheid straling die bepaalt of je last krijgt van sneeuwblindheid. Je kan het oplopen van hoge straling in korte tijd en evengoed na langdurige blootstelling aan lage straling.
 

Zo kan je het oplopen
De voornaamste oorzaken van sneeuwblindheid zijn:

· Fel zonlicht dat weerkaatst op zand, water en sneeuw. Op grote hoogte is de intensiteit van het licht nog sterker.

· Lassen zonder een beschermingsmasker kan aanleiding geven tot sneeuwblindheid, dat noemen we ook lasogen.

· De zonnebank gebruiken zonder goede bescherming voor je ogen is schadelijk voor het hoornvlies.
 

Dit voel je
Sneeuwblindheid is heel vervelend: een paar uur na de blootstelling doen je ogen vreselijk pijn, ze voelen branderig aan, tranen en zien rood. Het knipperen voelt droog en schurend aan. Je bent ook overgevoelig aan licht.
 

Wat doe je eraan?

Veel meer dan pijnstillende oogdruppels gebruiken en je terugtrekken in een donkere kamer kan je niet doen. De meeste klachten verdwijnen vanzelf binnen de 24 tot 48 uur. Bij extreme blootstelling kan je nog enkele weken last hebben van hoofdpijn of verminderd zicht.
 

Beter voorkomen

Ga je op sneeuwvakantie of ben je vaak op het water of aan het strand? Bescherm dan je ogen. Dat kan met gepolariseerde brillenglazen. Zij neutraliseren de schittering van weerkaatst licht op sneeuw, water, glas of een nat wegdek. En zorgen voor een helder, contrastrijk en ontspannen zicht.
 

Extra comfort voor sporters

Hou je van buitensporten zoals zeilen, mountainbiken, skiën, …? Kies voor een echte sportbril. Die geeft ongehinderd prestatievermogen en beschermt je ogen rondomrond. De sterk gekromde sportglazen van Hoya passen in nauwsluitende monturen, waardoor ook de zij- en onderkanten van je ogen beschermd zijn. Want ook via de zij- of onderkant van een traditionele zonnebril kan je sneeuwblindheid oplopen.

Laatste nieuws