Hoe worden tranen gevormd?

Hoe worden tranen gevormd?

Grote emoties of misschien wel een vuiltje in je oog: tranende ogen komen bij iedereen voor. Maar hoe ontstaan tranen eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Tranen komen uit de traanklieren. Elk oog heeft één hoofdtraanklier en twee nevenklieren. Eventjes knipperen met de ogen is al voldoende om een beetje traanvocht te produceren. Vervolgens wordt dit vocht vanuit de traanklieren over je hele oog verspreid. De traanklieren functioneren altijd, dus niet enkel als je moet huilen. Ze voorkomen de uitdroging van je ogen en zorgen voor een waterig laagje op je ogen. Naast water bevatten tranen ook nog zouten, eiwitten en hormonen.
 

3 lagen om je oog in optimale conditie te houden

Naast het beschermende vochtlaagje kan je nog twee andere, belangrijke lagen onderscheiden. Een onderliggend slijmlaagje zorgt ervoor dat het traanvocht op je oog kleeft. Dit zorgt ook voor de verspreiding van het vocht over het hele oog, zodat er geen droge plekken kunnen ontstaan. Bovenop het oog ligt nog een vetlaagje. Dit beschermt de vochtlaag en gaat mee de uitdroging tegen. Wist je trouwens dat traanvocht vergelijkbaar is met speeksel? Beide bestaan grotendeels uit dezelfde bestanddelen en kunnen de celwand van ongewenste bacteriën afbreken.
 

Extra vocht als bescherming

Het produceren van extra vocht is een beschermingsmechanisme van je oog. Irritaties of stofdeeltjes die in het oog komen, worden op deze manier bestreden. Vaak wordt er dan tot 30% meer traanvocht geproduceerd dan normaal. Maar zoals eerder aangegeven kunnen ook emoties voor tranen zorgen. De mens is trouwens de enige soort die emotionele tranen kan produceren, best uitzonderlijk dus. Het bloed voert in een reflex de nodige ingrediënten naar de traanklieren, waardoor je gaat huilen. Deze tranen bevatten meer hormonen dan de andere tranen.

Niet alle tranen biggelen trouwens over je wangen naar beneden. Het oog heeft ook zijn eigen afvoerkanalen. Deze kanalen lopen van de binnenste ooghoeken naar de neus-keelholte.

Laatste nieuws