Waarom mag je niet in je ogen wrijven?

Waarom mag je niet in je ogen wrijven?

Herken je de handeling? Het eerste wat je ‘s ochtends doet is in je ogen wrijven. Ook bij vermoeidheid ‘s avonds wrijf je waarschijnlijk soms in je ogen. Toch kun je deze gewoonte beter afleren. Er zijn enkele nadelen aan verbonden.
 

Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen. Bovendien verzamelen je handen heel wat bacteriën en die wil je toch niet in je ogen wrijven? Daar kunnen ze immers voor een ontsteking zorgen. Gelukkig werkt het oogvocht ook een beetje ontsmettend, waardoor je dat niet meteen moet vrezen.

Het kan de druk doen stijgen in je oog
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de druk in je oog kan stijgen bij het wrijven in je ogen. Zeker als je met de achterkant van je hand wrijft of met je vuist. Een verhoging van de oogdruk kan bestaande oogaandoeningen verergeren en zelfs voor een glaucoom zorgen, waardoor op lange termijn je zicht wordt aangetast.

Bijkomende nadelen van in de ogen wrijven
Veelvuldig wrijven kan het hoornvlies aanzienlijk dunner maken en de vorm veranderen. Bovendien is de huid rond je ogen kwetsbaar, waardoor wrijven op termijn voor bijkomende rimpels zorgt. Geen prettig vooruitzicht.

Make-up en hoe je deze verwijdert
Zeker als je make-up draagt, moet je uitkijken met wrijven. Het beste is om oogmake-up remover op een watje te doen en dit tien seconden op je wimpers te leggen. Je weekt op deze manier de make-up, waardoor je deze makkelijker kunt verwijderen. Vervolgens veeg je de make-up er met een zacht watje af. Ook bij het aanbrengen kijk je maar beter uit. Veel vrouwen rekken hun ooglid uit om eyeliner aan te brengen, maar dit kun je beter laten.

Let extra op bij baby’s en kinderen
Als ouder zul je het geweten hebben. Kindjes zitten vaak met vuile handjes in de mond en de ogen. Leren dat dit niet goed is, is deel van hun ontwikkeling. Bij kinderen is waakzaamheid dus extra belangrijk. Was hun handjes regelmatig met kindvriendelijke zeep. En opgelet als je hun handjes laat wassen met ontsmettende handgel waar alcohol in zit. Als die gel in de ogen komt, kan dat het hoornvlies beschadigen. Als er effectief handgel in de ogen van je kind gekomen is, contacteer dan het Antigifcentrum. Aangeraden wordt om het oog dat in contact kwam 20 minuten te spoelen met water. En heeft je kind last van een oogallergie zoals hooikoorts? Raad het dan af om veel in de ogen te wrijven, want dat verergert de symptomen. Beter is om met een vochtig washandje voorzichtig over het gezichtje te gaan.

Laatste nieuws