Nachtblindheid

Nachtblindheid

Dat we ’s nachts en in het (half)donker minder goed zien dan overdag is perfect normaal. Kunnen je ogen maar moeilijk wennen aan de duisternis of wordt je zicht na verloop van tijd toch niet vanzelf beter, dan kan dit wijzen op nachtblindheid. Het goede nieuws is dat dit relatief eenvoudig op te lossen valt.
 

Kegeltjes en staafjes
Ons netvlies bestaat uit lichtgevoelige cellen die onderverdeeld zijn in kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zorgen ervoor dat we kleuren kunnen onderscheiden, contrast kunnen waarnemen en dat we de verschillende details scherp kunnen zien. De staafjes zorgen ervoor dat we licht en donker kunnen waarnemen zodat we ook ’s nachts of in een donkere ruimte goed kunnen zien.

Wanneer je de overgang maakt van een lichtrijke omgeving naar een donkere omgeving moeten je ogen altijd even wennen. Is je zicht na verloop van tijd nog altijd niet beter, dan werken de lichtgevoelige staafjes in je netvlies niet optimaal. Dit kan dan best wel onveilige situaties opleveren, denk maar aan de felle koplampen van je tegenligger die plots uit het niets verschijnen wanneer je ’s nachts onderweg bent.

Verschillende oorzaken
Nachtblindheid heeft voornamelijk een genetische oorzaak zoals bv. de erfelijke ziekte retina pigmentosa die bij 1 op 3.500 mensen voorkomt. Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen van de oogzenuw, pupilvernauwende medicatie voor glaucoom en een onbehandelde bijziendheid deze aandoening triggeren. Ook een gebrek aan vitamine A en een teveel aan kunstlicht kan nachtblindheid in de hand werken.

Wat kun je eraan doen?
Deze aandoening kan dan wel vervelend en zelfs onveilig zijn, toch is ze relatief makkelijk op te lossen. Met een nachtbril – in feite een zonnebril voor ’s nachts – heb je ook in een donkere omgeving een goed zicht. Dit komt omdat de typisch gele of oranje glazen van de nachtbril het felle, verblindende licht filteren en zo voor een beter contrast zorgen. Goed om te weten: ook een nachtbril kan op sterkte gemaakt worden.

Laatste nieuws