Hoe lees ik mijn voorschrift?

Hoe lees ik mijn voorschrift?

Op zoek naar een (nieuwe) bril? Vergeet dan vooral geen oogmeting in te plannen! Op basis van de resultaten uit je oogmeting wordt een uniek voorschrift opgemaakt waarmee jouw ideale bril kan samengesteld worden. Maar hoe lees je zo’n voorschrift?

Meten is weten… om te corrigeren

Een voorschrift bevat heel wat belangrijke correctiewaarden en andere relevante informatie over jouw huidig zicht. Op basis van die gegevens kunnen wij je lens of brillenglazen zo perfect en optimaal mogelijk afstellen. Vooral de verschillende correctiewaarden zijn erg belangrijk en kunnen verschillend zijn bij zowel je linker- als rechteroog.

Hoewel zo’n voorschrift er op het eerste zicht complex en ingewikkeld kan uitzien, toch is het erg makkelijk te “lezen”.

1. Correctiewaarde sfeer

Deze waarde (SPH) drukt de sterkte van je bijziendheid of verziendheid uit. Kort samengevat: hoe hoger het nummer, hoe slechter je zicht. Een “+” voor het nummer betekent dat je verziend bent, een “-“ voor het cijfer dat je bijziend bent.

2. Cilinder (CYL of C) en as (AXI of A)

Deze waardes zijn belangrijk als je hoornvlies een afwijkende en verkromde vorm heeft (astigmatisme). De cilinderwaarde (CYL of C) omschrijft de correctiewaarde van je hoornvlies, de aswaarde (AXI of A) geeft dan weer aan hoe de cilinder in het brillenglas geplaatst moet worden zodat de hoornvliesverkromming optimaal gecorrigeerd kan worden.

3. Pupilafstand

Om ervoor te zorgen dat het midden van je brillenglazen of lens exact op de juiste plaats zit, is de afstand tussen het midden van elke pupil en het midden van je neusbrug erg belangrijk. Deze pupilafstanden (PD) worden weergegeven in millimeters.

4. Additiewaarde (ADD)

Deze waarde is van toepassing wanneer je een multifocale bril of leesbril kiest. Hierbij wordt het verschil weergegeven tussen de bijziendheids- en verziendheidswaarden.

Laatste nieuws