Heeft voeding invloed op de gezondheid van je ogen?

Heeft voeding invloed op de gezondheid van je ogen?

Een gezonde levensstijl met een evenwichtig voedingspatroon zorgt voor een goede, algemene gezondheid. Maar wist je dat bepaalde voeding en voedingsstoffen ook een bewezen impact hebben op je zicht?

Goede voeding, goede ogen
Goede voeding houdt je ogen niet alleen in een optimale conditie, het vertraagt ook het natuurlijke verouderingsproces van je ogen (maculadegeneratie) én het voorkomt mogelijke infecties. Welke voedingsstoffen hebben een goede invloed op de gezondheid van je ogen en waar vind je ze terug?

1. Antioxidanten
Dit is een verzamelnaam voor bepaalde vitamines die erg belangrijk zijn voor het gezond houden van de oogcellen en het oogweefsel.

Vitamine A is een belangrijke antioxidant voor onze ogen. Een tekort aan deze voedingsstof kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Je vindt vitamine A in volle zuivelproducten, boter, zoete aardappelen, lever, pompoen, wortelen, …

Vitamine C beschermt actief de oogcellen zodat bepaalde oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Je vindt vitamine C vooral in fruit zoals sinaasappels, kiwi’s, papaja’s en blauwe bessen maar ook in groenten zoals rauwe paprika’s, tomaten en bloemkolen.

Vitamine E vertraagt het natuurlijke verouderingsproces van onze ogen en biedt bescherming tegen oogziektes zoals cataract. Je vindt vitamine E o.a. in plantaardige oliën, amandelen en noten.

Wistjedatje: de groenten die de grootste hoeveelheid antioxidanten bevatten zijn broccoli, boerenkool, spinazie, spruitjes, tomaat, bietjes, uien, bloemkool, bladsla en maïs.

2. Mineralen
Deze voedingsstoffen komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken maar hebben een groot belang: ze helpen je lichaam bij het opnemen van andere voedingsstoffen en vitaminen. Een tekort aan mineralen kan leiden tot een slechter zicht.

Je vindt mineralen in heel wat voedingswaren zoals rood vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, graanproducten, gemengde noten, eieren, melk, kaas, brood en soja.

3. Omega-3 vetzuren
Deze essentiële vetzuren zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je zicht en vertragen het natuurlijke verouderingsproces van je ogen. Een tekort aan omega-3 vetzuren kan droge ogen veroorzaken.

Je vindt omega-3 in plantaardige oliën en vette vis zoals zalm, makreel, haring, sardienen, ansjovis en tonijn.

4. Carotenoïden
Deze natuurlijke plantpigmenten geven niet alleen kleur aan groente en fruit, ze zijn ook goed voor je ogen. Door het filteren van schadelijke blauwe lichtgolven beschermen deze actieve antioxidanten het oog tegen foto-oxidatieve schade. Ook wordt het natuurlijke verouderingsproces van de ogen vertraagd en heeft het zelfs een beschermende werking tegen cataract.

Je vindt carotenoïden in felgekleurde groente (tomaten, spinazie, broccoli, maïs, paprika, pompoen, wortels, courgette…) en fruit (kiwi, watermeloen, sinaasappel, rode druiven…). Ook eieren zijn bijzonder goed voor de ogen: dit komt omdat het eigeel boordevol carotenoïden zit!

Laatste nieuws