De evolutie van je ogen
Ouder worden doen we allemaal. Daar kunnen we niet onder uit. En we leven alsmaar langer. Je ogen moeten dus nog een hele tijd mee. Hoe jonger je ze begint te verzorgen, hoe meer profijt je er van hebt als je ouder bent. Al is er voor elke leeftijd een aangepaste oplossing. We nemen je mee door de boeiende reis die ogen doormaken: van embryo tot 60-plusser.
FASE 1 – Embryo
De ogen van het embryo beginnen zich al te ontwikkelen in de 4de week van de zwangerschap. Netvlies, pupil, oogleden, alles krijgt vorm in de buik van de moeder. Wist je trouwens dat bij de bevruchting al vastligt welke kleur je ogen zullen hebben?
FASE 2 – Baby
Je merkte het misschien ook al: een baby draait zich naar het licht als het niet te fel is. Een baby merkt wel degelijk het verschil tussen licht en donker, maar ziet in de 1ste levensmaand nog wazig. In de loop van de 2de maand herkent hij gezichtscontouren en –patronen én kan hij kleuren onderscheiden. Vanaf 3 à 4 maanden lacht hij naar jou en ziet hij goed tot ongeveer 25 centimeter. Is je baby een half jaar oud, dan is elk voorwerp interessant genoeg om naar te grijpen. Zelfs voorwerpen in de verte kan hij duidelijk zien. Vanaf de 8ste maand kan hij bekende gezichten van elkaar onderscheiden. En éénmaal je baby zijn eerste verjaardag viert, kan hij ook snel bewegende voorwerpen zonder moeite volgen.
FASE 3 – Kleuter
Buiten spelen, naar school gaan en nieuwe vriendjes maken: voor kleuters gaat er plots weer een hele nieuwe wereld open. Maar om al die nieuwe visuele prikkels zo goed mogelijk te kunnen waarnemen zonder een vertekend beeld te hebben, is een helder zicht belangrijk. Loopt je kleuter vaak ergens tegenaan? Is hij vaak duizelig of verliest hij vaak zijn evenwicht? Dit kan op oogproblemen duiden. Een kleuter kan bijvoorbeeld last hebben van scheelzien of een lui oogje. Dat laatste wil zeggen dat er minder licht in één oog naar binnen kan waardoor de kwaliteit van het zicht verschilt. Je kleuter extra in het oog houden is dus de boodschap. Zo kun je zijn visuele ontdekkingsreis nog boeiender maken.
FASE 4 – Junior
In deze leeftijdsfase zit je kind achter de schoolbanken. De juf vraagt je kind te lezen wat er op het bord staat, een moeilijke opdracht als het oogproblemen heeft. Concentratie in de klas is ver zoek, wat kan leiden tot slechte schoolprestaties en ontwikkelingsproblemen. Regelmatig de ogen laten testen op jonge leeftijd is dan ook belangrijk.
Tussen de 8 en 12 jaar wordt vaak bijziendheid (myopie) ontdekt. Een gouden raad is om je kind niet te lang aan één stuk op korte afstand naar bijvoorbeeld digitale schermen te laten turen en ze ook voldoende buiten te laten spelen zodat de ogen voldoende afwisseling hebben tussen verschillende kijkafstanden. Buitenspelende kinderen beschermen zich best tegen UV-stralen. Het is dan niet alleen belangrijk om zorg te dragen voor de huid, maar ook voor de ogen. Brillengazen voor kinderen moeten ook extra sterk zijn en de nodige bescherming bieden voor hun actieve levensstijl.
FASE 5 – Tiener
We leven in een digitaal tijdperk. Tieners zijn dan ook niet weg te slaan van tablets, smartphones en andere beeldschermen. Een lange tijd staren naar een beeldscherm kan echter leiden tot bijziendheid, vermoeidheid of computerogen, ook bekend als Computer Vision Syndrome. Zorg er daarom voor dat je de ogen regelmatig een pauze gunt.
FASE 6 – Student
De studententijd is volgens velen de mooiste tijd van het leven. De middelbare schoolperiode loopt ten einde, je gaat op kot in je favoriete studentenstad, je verslijt uren voor je computer en je duikt de studieboeken in om te slagen voor je examens. En dan wil je nog het liefst van al je rijbewijs halen. Ook in deze spannende maar drukke periode stel je je ogen op de proef. Vraag om oplossingen op maat om je studentenleven nog meer onvergetelijk te maken. Ga voor meer comfort voor je ogen en spring gerust eens binnen in onze optiekzaak voor advies!
FASE 7 – Young professional
Je bent jong en je wil wat. Je combineert een fulltime job met een gezin. Je sociale leven mag er niet onder lijden en je hobby’s wil je er hoe dan ook bij nemen. We hebben het druk druk druk. Ook dan raken je ogen vermoeid en geïrriteerd, zeker ingeval van urenlang computerwerk op kantoor. Bijkomend comfort voor je ogen is dus zeker niet overbodig. Gelukkig bestaan er speciale brillenglazen die je extra ondersteuning bieden op kantoor, of die voorzien zijn van een speciale coating die het blauwe licht dempt waardoor je ogen minder snel vermoeid raken.
FASE 8 – 40-plusser
In deze fase van het leven heb je al heel wat werk- en levenservaring. Je denkt na over wat je al hebt gedaan en bereikt. Maar je denkt ook na over wat je in de toekomst graag nog wil doen, meer reizen bijvoorbeeld, nog meer je grenzen verleggen. Een goed en comfortabel zicht helpt je om grenzeloos te zien. In deze leeftijdsfase kom je bijna automatisch in aanraking met ouderdomsverziendheid (presbyopie). Je ooglens verliest aan flexibiliteit, waardoor je minder makkelijk scherp kan stellen op voorwerpen dichtbij. Zo houden mensen met presbyopie bijvoorbeeld de krant steeds verder van zich af om de kleine lettertjes te kunnen lezen. Bij vrouwen duikt het fenomeen meestal iets vroeger op dan bij mannen. Een leesbrilletje is dan dé oplossing. Als je al een bril droeg om te kijken op verre afstand en wil vermijden dat je voortaan continu moet wisselen tussen een bril voor ver en een bril voor dichtbij, is het nu tijd om te denken aan progressieve of multifocale brillenglazen. Deze combineren een vertedeel, een tussenzone en een nabijzicht. Hierdoor kan je met éénzelfde bril weer op elke afstand scherp zien.
FASE 9 – Senior
We leven steeds langer en uiteraard wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van een goed zicht. Je wil nog actief bezig zijn, met de auto rijden én regelmatig tijd spenderen met de kleinkinderen. Je ogen verder de nodige bescherming en comfort geven is dus een must. In deze levensfase hebben je ogen al een langere levensweg afgelegd en wordt het risico op bepaalde oogaandoeningen groter. Misschien kan je fel licht niet goed verdragen. Dan zijn meekleurende brillenglazen dé oplossing. Zo zal het glas donker kleuren bij fel licht en binnen enkele seconden weer terugkeren naar een lichte kleur zodra de lichtintensiteit afneemt. Daarnaast zijn ook oogaandoeningen niet onoverkomelijk. De meest voorkomende problemen zijn cataract, macula degeneratie en glaucoom.
Tip
Ga minstens één keer per jaar op controle bij je oogzorgspecialist. Zo kun je laten controleren of de bril die je draagt nog voldoende afgestemd is op je ogen. Daarnaast kun je laten checken of er zich geen oogproblemen voordoen. Voorkomen is sowieso beter dan genezen, dus draag alvast zorg voor je ogen vanaf jonge leeftijd. Dan heb je later gegarandeerd minder last van oogaandoeningen of problemen.