De beste bescherming tegen zonlicht

De beste bescherming tegen zonlicht

Bij het kiezen van een nieuwe zonnebril kun je dankzij het ruime aanbod soms door het bos de bomen niet meer zien… Gelukkig kun je op een eenvoudige manier het kaf van het koren scheiden: wie op zoek is naar een zonnebril die optimale bescherming biedt tegen overmatig zonlicht kiest er eentje met kwalitatieve brillenglazen en een goede uv-filter!
 

Schadelijke uv-stralen
Als de stralende zon ons verblijdt met warme zonnestralen genieten we er graag met volle teugen van. Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat we door de zonnestralen ook worden blootgesteld aan schadelijke uv-stralen. Deze ultraviolette stralen kunnen op lange termijn onomkeerbare schade aanrichten aan onze ogen. Om onze ogen hiertegen zo optimaal mogelijk te beschermen dragen we best een goede zonnebril.

Beste bescherming
Feit: niet de kleur van je brillenglazen maar wel de uv-filter heeft invloed op de bescherming van je ogen. Deze beschermlaag absorbeert de schadelijke uv-straling aan de voorzijde van je glas. Een extra beschermende coating op de binnenkant van het glas vermijdt mogelijke reflectie van uv-stralen in je ogen.

En de kleur? Die filtert het zichtbare licht en geeft je een gekleurde waarneming van de werkelijkheid.

Keuzemogelijkheden in de kijker
Hoe kies je nu de juiste brillenglazen voor jouw zonnebril? Dat er naast de gewone zonneglazen heel wat mogelijkheden zijn is zonneklaar.

1. Getinte glazen
Gekleurde glazen kleuren jouw waarneming en kunnen jouw persoonlijkheid mooi in de kijker zetten.

GRIJS: Je ziet bijna een exacte kopie van de werkelijkheid, al is de algemene helderheid wat minder.

BRUIN/KOPER: zorgt voor meer contrast tussen bepaalde kleuren en vermindert verblinding door de zon.

GROEN: verlicht de schaduw en vermindert de schittering.

2. Dégradé
Wie liever niet dezelfde tint over de volledige oppervlakte van het glas wil, kan dégradé overwegen. Hierbij is er een geleidelijke kleurovergang op het glas: donker vanboven en lichter onderaan.

3. Meekleurende glazen
Deze fotochromatische brillenglazen passen zich automatisch aan elke lichtintensiteit aan: donkerder in de zon en lichter in de schaduw of binnenshuis.

4. Spiegelglazen
Dit type brillenglazen vermindert de hoeveelheid licht dat door de lenzen komt. Ideaal voor op wintersport en voor buitenactiviteiten in fel licht. Weet dat bij spiegelende brillenglazen de persoon tegenover jou niet jouw ogen ziet maar wel de reflectie van zijn eigen spiegelbeeld.

5. Gepolariseerde glazen
Een zonnebril met gepolariseerde zonneglazen voorkomt verblinding en geeft jou een helder zicht met pure kleuren en sterke contrasten. Deze polarisatiefilter laat verticaal licht door en absorbeert horizontaal licht dat wordt gereflecteerd via horizontale oppervlakken (bv. laaghangende zon op de autosnelweg of op rivieren en meren).

Laatste nieuws