Buitenspelen is goed voor de ogen

Buitenspelen is goed voor de ogen

Heerlijk ravotten, verstoppertje spelen, een wedstrijdje voetbal, kampen bouwen … herinner jij je die leuke tijd? Helaas spelen kinderen vandaag minder vaak buiten en zitten ze regelmatig uren gekluisterd aan een scherm. Gamen, huiswerk op de computer maken of op de smartphone: het neemt allemaal tijd in beslag. Buitenspelen is er vaak niet meer bij. De opkomende digitalisering is bijgevolg nefast voor de ontwikkeling van kinderogen.
 

Daglicht en de ontwikkeling van de ogen

Buitenspelen geeft kinderogen niet alleen rust, het heeft ook heel wat andere voordelen. Denk maar aan het inademen van de gezonde buitenlucht en het opbouwen van weerstand. Daarnaast heeft daglicht een positieve invloed tijdens het ontwikkelingsproces van onze ogen. We moeten onze ogen beschermen tegen UV-licht, maar dat ultraviolet licht is ook bijzonder energierijk en krachtig. Het stimuleert positieve hormonale reacties. Daglicht geeft je kinderen energie!

Beperk het risico op bijziendheid

Gezonde, stralende kinderen: reden genoeg om buiten te spelen. Maar ook de risico’s op bijziendheid worden erdoor beperkt. Bijziendheid is een kwaal van deze tijd en één van de redenen waarom steeds meer kinderen en jongvolwassenen een bril moeten dragen. De digitalisering en het veelvuldig gebruik van beeldschermen zijn hier een belangrijke oorzaak van. Dit lijkt onschuldig, maar bijziendheid op jonge leeftijd geeft een hoger risico om op latere leeftijd ernstig slechtziend te worden.

Hoewel bijziendheid voor een stuk erfelijk bepaald is, blijkt uit wetenschappelijke studies dat ook je levensstijl een invloed heeft. Op jonge leeftijd veel binnen zitten en langdurig op korte kijkafstand naar één object turen hebben een negatieve invloed. Buiten zijn en buiten spelen is dus goed voor de ogen. Het zorgt er niet alleen voor dat je ogen op verschillende kijkafstanden (ver, tussenin, dichtbij) moeten scherpstellen, maar ook dat je ogen meer licht opvangen. Idealiter zouden kinderen minstens twee uur per dag buiten moeten spelen.

Laatste nieuws