Altijd dikke glazen bij een bril met hoge correctie?

Altijd dikke glazen bij een bril met hoge correctie?

Wanneer je een hoge correctie hebt, hoef je niet noodzakelijk een bril met dikke glazen te dragen.
In heel wat gevallen kun je je brillenglazen gewoon laten verdunnen! Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Hoe werkt het?
Een mogelijke verdunning van de brillenglazen is nuttig vanaf 2 dioptrie (= de sterkte van de lens). De verdunning gebeurt in fases (in sommige gevallen kun je tot 3x toe verdunnen) en kan zowel op de volledige oppervlakte van het glas als in het midden of aan de zijkant.

Om te weten hoeveel je je brillenglazen kunt laten verdunnen, moet je naar de brekingsindex van het materiaal kijken. Deze index geeft aan hoe het licht afbuigt (“breekt”) in het glas. Hoe hoger de brekingsindex van het materiaal, hoe dunner de brillenglazen gemaakt kunnen worden. Afhankelijk van je bijziendheid kan het glas tot 65% dunner gemaakt worden dan standaardglazen, al hangt dit ook af van het type glas.

● Brekingsindex 1.6 = tot 20% dunner

● Brekingsindex 1.67 = tot 30% dunner

● Brekingsindex 1.74 = tot 35% dunner

Wat zijn de voordelen?
Het grote voordeel van dunnere brillenglazen is dat je een groter draagcomfort ervaart. Omdat de glazen dunner – en dus ook lichter – zijn, drukken ze minder zwaar op je neus.

Dunnere brillenglazen zijn ook compatibel met een groter aantal brilmonturen, m.a.w. je kunt dus makkelijker een passend montuur vinden. Bovendien voorkom je ermee dat er lelijke randen van het glas uitsteken uit het montuur. En jouw ogen zien er tenslotte heel natuurlijk en minder “vervormd” uit. Het oog wil tenslotte ook wat…

Tip: Ga voor asferisch geslepen glazen. Dit type brillenglazen is platter dan de klassieke sferische of bolle glazen en staat mooier in een montuur.

We helpen je graag verder!
Op zoek naar esthetische glazen voor je nieuwe bril? Kom gerust langs in onze optiek, we helpen je graag verder!

Laatste nieuws