8 overlevingstips voor mensen met allergieën

8 overlevingstips voor mensen met allergieën

Last van branderige, jeukende, tranende of rode gezwollen ogen? Dan heb je misschien last van een oogallergie. Wat zijn de oorzaken, hoe kan je het behandelen en hoe kun je een allergische reactie vermijden? Deze 8 handige tips helpen jou doorheen die vervelende periode!
 

Oorzaken
Een oogallergie kan meerdere oorzaken hebben. Bij een allergie die het hele jaar voorkomt, ligt de oorzaak vaak bij huidschilfers van bepaalde huisdieren (bv. katten), schimmels, huisstofmijt, bepaalde geneesmiddelen of voedingswaren en zelfs de bewaarmiddelen in je contactlensvloeistof.

Is je oogallergie vooral seizoensgebonden? Dan is de kans groot dat je allergisch bent aan allergenen in de lucht zoals stuifmeel (pollen) van grassen, planten, onkruid en bomen. Al naargelang de bloeiperiode van de planten, onkruiden of bomen (bv. de els en hazelaar bloeien al in januari en februari) kun je tijdelijk last hebben van je aandoening. Ook grassen verspreiden periodiek stuifmeel: de eerste graspollen worden al in mei via de wind verspreid en sommige grassoorten blijven zelfs tot in september stuifmeel afgeven.

Wil je weten aan welke specifieke allergenen je allergisch bent? Ga dan langs bij een oogspecialist of huisarts en laat een prik- of pleistertest uitvoeren.

Natuurlijke weerstand
Bij een oogallergie verdedigt het afweersysteem in ons lichaam zich tegen het stuifmeel dat via onze neus, luchtwegen en… de slijmvliezen van de ogen ons lichaam binnendringt. Door deze verdedigingsreactie verwijden onze bloedvaten, worden onze ogen rood en gezwollen en produceren we extra vocht zoals een loopneus en traanvocht. Dat vocht is op zich wel positief want het spoelt de aanwezige allergenen weg. Toch kan de aandoening knap vervelend zijn. Hoe ga je ermee om en kun je het wel behandelen?

Behandeling
Als het kriebelt, moet je krabben. Toch kan dit bij een oogallergie soms erg vervelend zijn, want hoe meer je krabt… hoe meer het begint te jeuken. Medicatie, oogdruppels of een neusspray kunnen je leed wel wat verzachten. Ook immunotherapie kan in sommige gevallen goed werken. Hierbij wordt de stof waaraan je allergisch bent sterk verdund toegediend waardoor je lichaam geleidelijk aan went aan de allergenen.

8 handige overlevingstips
Toch is de beste remedie het voorkomen van contact met de pollen. Deze 8 overlevingstips helpen je hierbij!

1. Probeer tuinklussen of buitenactiviteiten te vermijden tijdens die welbepaalde bloeiperiode. Heeft het net geregend? Ideaal! Na een regenbui zijn alle aanwezige pollen uit de lucht gespoeld.

2. Draag een bril in plaats van lenzen, modellen met brede zijkanten bieden je extra bescherming tegen de rondzwevende “pluisjes”. Vergeet ook niet om je bril regelmatig schoon te maken.

3. Stofzuig en dweil regelmatig je huis.

4. Rijd je met de auto? Hou dan de ramen van je wagen dicht en installeer een pollenfilter in het ventilatiesysteem.

5. Hang een natte handdoek in huis: deze natuurlijke pollenvanger vangt een deel van de pollen op die in huis rondzweven.

6. Droog je lakens in de droogkast in plaats van buiten op de wasdraad.

7. Was je gezicht en ogen een paar keer per dag. Ook je haren verdienen een wasbeurt om alle pollen uit je haardos te verwijderen.

8. Last but not least: wrijf niet in je ogen, dat maakt het alleen maar erger…

Laatste nieuws