Alles wat je moet weten over ouderdomsverziendheid

Alles wat je moet weten over ouderdomsverziendheid

Ben je de 40 voorbij, dan herken je dit vast. Je wil een etiket lezen, maar krijgt de tekst niet langer scherpgesteld als je deze dicht bij je ogen houdt terwijl dit vroeger moeiteloos ging. Vanop een iets langere afstand gaat het beter. Maar je armen zijn net een tikkeltje te kort om de tekst optimaal te kunnen lezen. Dat noemen we ouderdomsverziendheid of presbyopie, een perfect normaal verschijnsel dat hoort bij het ouder worden.
 

Wat is presbyopie?
Ouderdomsverziendheid is een bekend oogprobleem dat kan optreden vanaf je veertigste. Je krijgt het lastig om dichtbij scherp te zien. Kleine letters in de krant of op je laptop, een etiket lezen in de supermarkt of aan een kledingstuk, een berichtje op je smartphone …

Wat zijn de oorzaken?
Net zoals onze spieren stroever en strammer worden, wordt met de jaren ook onze ooglens minder flexibel. Ze verliest hierdoor het vermogen om zich boller te maken (accommoderen) door het aanspannen van de ooglensspiertjes, wat resulteert in extra inspanning en een onscherp beeld dichtbij.

Hoe herken je presbyopie?
Wil je iets lezen en hou je de tekst steeds verder van je af? Dan heb je het zogenaamde lange-armensyndroom. Bij schemerlicht en vermoeidheid wordt het nog moeilijker om te lezen. Het kan zijn dat je hoofdpijn en vermoeide ogen krijgt.

Kan je er iets aan doen?
Een aparte leesbril kan het probleem verhelpen. Maar als je al een bril draagt om ver te zien, is het wel erg onhandig om voortdurend van bril te switchen. In dat geval bieden multifocale glazen een oplossing.
Een multifocaal brillenglas zorgt voor een perfect zicht op alle afstanden. Omdat de verschillende sterktes in het glas in elkaar overlopen, ervaar je geen hinderlijke overgangen meer bij het kijken van dichtbij naar veraf en vice versa.
Draag je nu contactlenzen om ver te zien? Dan kan een multifocale contactlens de oplossing zijn. Deze zorgen ervoor dat je op alle afstanden weer scherp kan zien.
Maak nu je afspraak, dan kunnen we alle mogelijkheden met jou overlopen.

Laatste nieuws